Wijziging afspraken ouderschapsplan
Wijziging afspraken ouderschapsplan
In het ouderschapsplan heeft u onder meer afspraken gemaakt over de kinderalimentatie en de omgangsregeling. Na verloop van tijd kunnen de omstandigheden wijzigen waardoor de overeengekomen afspraken niet meer aansluiten bij uw situatie. De afspraken over de kinderalimentatie en omgangsregeling kunt u wijzigen. Dit geldt voor zowel de omgangsregeling die u samen heeft afgesproken, als voor die door de rechter is vastgesteld. Bij gewijzigde omstandigheden kunt u denken aan een wijziging in de werktijden of dat uw kind van de basisschool naar de middelbare school gaat. Het is belangrijk om elkaar van de wijziging op de hoogte te brengen en samen nieuwe afspraken te maken. Kunt u het niet (helemaal) met elkaar eens worden, maar wilt u wel graag gezamenlijk nieuwe afspraken maken, dan kunnen u en uw ex-partner een mediator inschakelen. Bij mediation gaat u, onder begeleiding van een mediator, proberen samen tot een oplossing te komen. Bent u gescheiden voor 1 maart 2009 en is er geen ouderschapsplan opgesteld? U kunt dan alsnog een ouderschapsplan maken.
Wijzigingen omgangsregeling vastleggen
U kunt zelf kiezen op welke manier u en uw ex-partner de nieuwe afspraken vastleggen.
Echtscheidings- en Ouderschapsplan
Heeft u bij de scheiding gebruik van gemaakt van het Echtscheidings- en ouderschapsplan, dan kunt u het plan twee jaar daarna nog gebruiken om wijzigingen vast te leggen. De gegevens worden twee jaar na het aanmaken van het dossier vernietigd.
Onderling afspraken maken (overeenkomst)
U kunt de nieuwe afspraken mondeling overeenkomen, maar u kunt de nieuwe afspraken ook schriftelijk vastleggen in een overeenkomst. Leggen u en uw ex-partner de nieuwe afspraken niet schriftelijk vast en ontstaan er in de toekomst problemen over de nieuwe afspraken dan is het lastig te bewijzen wat u overeen bent gekomen.
Notariële akte
De nieuwe afspraken kunnen door een notaris in een notariële akte worden vastgelegd. Een notariële akte is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw ex-partner. Komt één van u de afspraken uit de akte niet na dan kan de ander een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hierdoor kan de ander gedwongen worden om de afspraken alsnog na te komen.
Rechtelijke uitspraak
Wilt u dat de nieuwe afspraken worden vastgelegd in een beschikking, dan moet hiervoor een wijzigingsverzoek bij de rechter worden ingediend. Dit verzoek moet worden ingediend door een advocaat. De rechter kan vervolgens een nieuwe omgangsregeling vaststellen of de bestaande regeling tijdelijk of definitief beëindigen. Kinderen van 12 jaar en ouder worden door de rechter uitgenodigd om hun wensen kenbaar te maken. Dit heet het zogenaamde hoorrecht. Kinderen kunnen een brief schrijven, maar ze kunnen ook op zitting aan de rechter vertellen wat ze graag willen en bij wie ze willen wonen. De rechter houdt rekening met de wensen van de kinderen, maar zij hebben geen bepalende stem.
Procedure rechtbank
Als één van u of u beiden de omgangsregeling door de rechter wilt wijzigen, moet een procedure worden gestart. Deze procedure begint altijd met een verzoekschrift. Een advocaat moet dit verzoekschrift indienen. Het verzoekschrift kan gezamenlijk of eenzijdig ingediend worden.
Gezamenlijk verzoek
Als u het met elkaar eens bent over het verzoek, kunnen u en uw ex-partner samen één advocaat of advocaat-mediator raadplegen die het verzoekschrift voor u indient. De kosten voor de procedure zullen hierdoor lager zijn dan bij een verzoek door één van u beiden (eenzijdig verzoek). U kunt hierdoor namelijk de kosten voor de advocaat of advocaat-mediator delen en er hoeft maar één keer griffierecht te worden betaald. Als u het niet helemaal met elkaar eens bent, maar wel graag samen een verzoek wilt indienen, kunt u gebruik maken van mediation. Bij mediaton gaan u en uw ex-partner onder begeleiding van een mediator of advocaat-mediator proberen een oplossing te vinden.
Eenzijdig verzoek
Als een van u beiden het niet eens is met het verzoek, moeten u en uw ex-partner beiden een eigen advocaat raadplegen. Één van u beiden dient dan via een advocaat een verzoekschrift in. De andere kan via de advocaat dan een verweerschrift indienen. De kosten voor de procedure bij een eenzijdig verzoek zullen hoger zijn dan bij een gezamenlijk verzoek. U kunt namelijk de kosten voor de advocaat niet delen. Daarnaast moeten u en uw ex-partner ieder griffierecht betalen. Dit zijn de kosten voor het starten van een procedure bij de rechter.
Verloop procedure
Als er geen verweerschrift is ingediend, vindt er meestal geen zitting plaats. De rechter neemt dan alleen op basis van het verzoek een beslissing. Alleen als het om kinderalimentatie gaat voor een minderjarig kind van 16 of 17 jaar, bepaalt de rechter dat er toch een zitting komt. Als er geen verweerschrift is ingediend en er wel een zitting plaatsvindt, kan de rechter bepalen dat de advocaat tijdens de zitting alsnog een verweerschrift mag indienen. Als er in eerste instantie al een verweerschrift is ingediend, roept de rechter u en uw ex-partner op voor een zitting. Hierbij is geen publiek aanwezig. U en uw ex-partner mogen uw verhaal aan de rechter vertellen. Aan het einde van de zitting deelt de rechter mee op welk moment hij de beslissing neemt. De beslissing van de rechter wordt schriftelijk vastgelegd en wordt een beschikking genoemd. U krijgt de beschikking via uw advocaat toegestuurd.
Hoger beroep
Als één van u het niet eens is met de beslissing van de rechter, kan diegene in hoger beroep gaan bij het Hof. U of uw ex-partner stuurt dan, via een advocaat, een verzoekschrift naar het Hof. Het Hof behandelt de zaak helemaal opnieuw en geeft ook weer een beschikking. De procedure die dan wordt gevolgd, is dezelfde als de procedure bij de rechtbank. Als één van u beiden in hoger beroep wilt gaan bij het hof, moet dat binnen drie maanden na de uitspraak van de rechter worden gedaan.
Cassatie
Als één van u het niet eens is met de beslissing van het hof, dan kan diegene via een advocaat beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad der Nederlanden. De Hoge Raad behandelt de zaak niet opnieuw, maar kijkt alleen of de rechters het recht juist hebben toegepast. Dat betekent dat de Hoge Raad niet nagaat of de feitelijke omstandigheden, zoals die in de stukken staan, kloppen. Ook wordt er niet opnieuw gehoord. Als één van u cassatie wilt instellen bij de Hoge Raad, moet dat binnen drie maanden na de uitspraak van de rechter worden gedaan.
Bron: Raad voor Rechtsbijstand Bezoek de website van Raad voor Rechtsbijstand
Andere berichten van Sabobo Mediation Zoetermeer
Echtscheiding: hoe meerinbreng woning (her)waarderen?

