Welke opzegtermijnen gelden bij ontslag?
Welke opzegtermijnen gelden bij ontslag?
Als u wordt ontslagen, moet uw werkgever zich houden aan een opzegtermijn. U moet dus op tijd te horen krijgen dat u wordt ontslagen.
Wettelijke opzegtermijnen
De opzegtermijn staat vaak in uw arbeidsovereenkomst of in uw cao. Als dit niet zo is, gelden de volgende termijnen:
- werkte u korter dan 5 jaar: 1 maand;
- werkte u tussen 5 en 10 jaar: 2 maanden;
- werkte u tussen 10 en 15 jaar: 3 maanden;
- werkte u 15 jaar of langer: 4 maanden.
Per direct stoppen met werken
U kunt ook met uw werkgever overeenkomen dat u per direct stopt met werken. U moet hier beiden mee instemmen. Het is belangrijk deze afspraak schriftelijk vast te leggen.
Zelf ontslag nemen
Als u zelf ontslag neemt, geldt een opzegtermijn van 1 maand, tenzij dit anders is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Opzeggen tijdelijk contract
U en uw werkgever kunnen een tijdelijk arbeidscontract niet eenzijdig tussentijds opzeggen, tenzij dit is afgesproken in het contract. Beëindiging van het contract is wel mogelijk als u en uw werkgever daar allebei mee instemmen. Ook kunt u om dringende redenen worden ontslagen, bijvoorbeeld op staande voet.
Opzegtermijn oudere werknemers
Als u op 1 januari 1999 ouder was dan 45 jaar, kunt u een langere opzegtermijn hebben opgebouwd. Dit geldt niet als u na 1 januari 1999 van werkgever bent veranderd.
Ontslag tijdens proeftijd of op staande voet
Als u nog in uw proeftijd zit of op staande voet wordt ontslagen, geldt er geen opzegtermijn bij ontslag. Bron: Rijksoverheid Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u vragen over mediation, neem dan contact op met Sabobo Mediation & Coaching.
Andere berichten van Sabobo Mediation Zoetermeer
Echtscheiding: hoe meerinbreng woning (her)waarderen?

