Scheiden en geregistreerd partnerschap
Scheiden en geregistreerd partnerschap? Lees in dit artikel meer over de afwikkeling
Het geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm die nagenoeg dezelfde wettelijke status heeft als het huwelijk. De procedure voor de beëindiging van het geregistreerd partnerschap hoeft echter niet hetzelfde te zijn als bij een scheiding. Verder is een scheiding van tafel en bed niet mogelijk bij een geregistreerd partnerschap. Het beëindigen van het geregistreerd partnerschap wordt ook wel partnerschapsscheiding genoemd.
LET OP:
Vanaf 1 januari 2012 is de Wet aanpassing gemeenschap van goederen van kracht, lees de belangrijkste wijzigingen!
Hoe kun je een geregistreerd partnerschap beëindigen?
Als jullie je geregistreerd partnerschap willen beëindigen, hoeft dit niet altijd via de rechtbank. Dit hangt er vanaf of jullie het eens zijn over de beëindiging en of er minderjarige kinderen in het spel zijn. Het partnerschap eindigt ook bij overlijden van één van de partners of door omzetting van het geregistreerd partnerschap in een huwelijk.
Zonder tussenkomst van de rechter
Anders dan bij het huwelijk kunnen jullie in goede harmonie het partnerschap beëindigen zonder tussenkomst van een rechter. Dit kan alleen als jullie geen minderjarige kinderen hebben en als jullie het eens zijn over de beëindiging. Je spreekt dan over een beëindiging met wederzijds goedvinden. Een geregistreerd partnerschap kan ongedaan gemaakt worden door het opstellen van een overeenkomst. Hierin verklaren jullie beiden dat jullie het partnerschap willen beëindigen en dat jullie relatie duurzaam ontwricht is. Verder worden in deze overeenkomst, net als bij een echtscheiding, rechten en plichten geregeld zoals alimentatie en de verdeling van de bezittingen. Is er bij de beëindiging van een geregistreerd partnerschap onenigheid of verschil van mening? Dan kan mediation een uitkomst bieden. En anders moet er toch een rechter aan te pas komen.
Geregistreerd partnerschap beëindigen via de rechter
De beëindiging van het geregistreerd partnerschap via de rechter is gelijk aan een scheidingsprocedure bij het huwelijk; je hebt hier dan ook een advocaat voor nodig. De partnerschapsscheiding loopt via de rechter als jullie het niet eens kunnen worden over de beëindiging van jullie partnerschap en ook mediation niet geholpen heeft. Ook als jullie minderjarige kinderen hebben, zul je via de rechter het geregistreerd partnerschap moeten beëindigen. Hierbij is ook een ouderschapsplan nodig. Een mediator kan jullie daarbij helpen en zal tevens een advocaat verzoeken om de rechter het geregistreerd partnerschap te laten ontbinden. Zodra de beschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is het geregistreerd partnerschap beëindigd. LET OP: De beschikking of overeenkomst van de beëindiging van jullie partnerschap moet altijd binnen 3 maanden ingeschreven worden in de registers de burgerlijke stand.
Voorlopige voorziening
Als jullie het niet eens kunnen worden over bepaalde zaken, kan de ontbinding van het geregistreerd partnerschap wel meer dan een jaar duren. Maar wat nu als jullie onenigheid hebben over het gezag van de kinderen? Je kunt geen jaar wachten voordat hier duidelijkheid over is. In dit soort gevallen kun je om een voorlopige voorziening via een advocaat vragen. Bij een voorlopige voorziening neemt de rechter een voorlopige beslissing over zaken waarover jullie het niet eens kunnen worden. Bron: echtscheiding-wijzer.nl
Twijfel je of je om een voorlopige voorziening kunt vragen, of heb je vragen in het algemeen over mediation?
Neem dan vrijblijvend contact op met SABOBO Mediation
Andere berichten van Sabobo Mediation Zoetermeer
Echtscheiding: hoe meerinbreng woning (her)waarderen?

