Alimentatie en je hypotheek
Als je alimentatie betaalt kan dit gevolgen hebben voor je nieuw af te sluiten hypotheek
Als je alimentatie betaalt kan dit gevolgen hebben voor je nieuw af te sluiten hypotheek
Als je alimentatie ontvangt of betaalt, kan dat gevolgen hebben voor je nieuw af te sluiten hypotheek. Bij het verstrekken van een hypotheek houdt de bank namelijk rekening met je opgebouwd vermogen, je inkomen en je financiële verplichtingen.
Ik ontvang alimentatie
Als je alimentatie ontvangt voor jou en je kinderen, betekent dat niet meteen dat je een hogere hypotheek kunt afsluiten. Het geld dat je voor je kinderen krijgt, rekent de bank niet mee. Kinderalimentatie wordt namelijk nooit als inkomen gezien, want het is bedoeld voor je kinderen en niet voor je huis. De partneralimentatie die je ontvangt, ziet de bank wel als inkomen. Toch vertaalt de partneralimentatie zich niet één op één in een hogere hypotheek, want het is voor de bank een heel onzekere inkomensfactor. Dat komt in de eerste plaats doordat je niet de rest van je leven alimentatie krijgt. En in de tweede plaats omdat het bijvoorbeeld kan gebeuren dat je partner werkloos raakt en de alimentatie niet meer kan betalen.
Ik betaal alimentatie
Als je kinderalimentatie betaalt, heeft dit geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. Voor partneralimentatie geldt een ander verhaal, want je bank ziet het als financiële verplichting. Als je alimentatie aan je partner betaalt, dan kun je hierdoor minder geld lenen. Het bedrag aan alimentatie moet namelijk van het inkomen worden afgetrokken. De regels hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker.
Hypotheek en alimentatie verlagen
Het komt wel eens voor dat een alimentatieplichtige ex-partner probeert de alimentatie te verlagen omdat zijn of haar hypotheeklasten zijn gestegen. Bijvoorbeeld door een verbouwing of door het kopen van een nieuw huis. De alimentatieplichtige ex zal dan een verzoek tot verlaging of zelfs stopzetting van de alimentatie indienen bij de rechter. Voor de rechter is dat echter geen reden om aan de vastgestelde alimentatie te tornen. Tenzij er sprake is van een niet-verwijtbare situatie, zoals een noodzakelijke verhuizing die zorgt voor hogere hypotheeklasten. Wil jouw ex-partner de alimentatie verlagen of stopzetten en weet je niet wat je met de situatie aan moet? Schakel dan de hulp in van Sabobo Mediation & Coaching!
De hypotheekadviseur
Het afhandelen van de financiële kant van jullie scheiding duurt vaak lang. Een huis verkopen kost tijd, vaak langer dan gehoopt. Wil je weten welke mogelijkheden je in jouw situatie hebt om een nieuwe hypotheek af te sluiten? Ga dan eens praten met een hypotheekadviseur. Die kijkt hoe jij er financieel voor staat en geeft concreet advies. Bron: Echtscheiding-Wijzer.nl
Andere berichten van Sabobo Mediation Zoetermeer
Echtscheiding: hoe meerinbreng woning (her)waarderen?

